Zeurpietendiscussie

In Nederland heerst al zo’n twee jaar de zwarte pietendiscussie. Ik bemoei me daar niet zo mee, heb er niet echt een mening over en vind zwarte, gekleurde of stroopwafelpieten allemaal prima. Nee, wat mij stoort, is de zeurpietendiscussie in mijn directe omgeving, en dan vooral die op dinsdag, woensdag en donderdag. Dat zijn namelijk de enige dagen die ik nog op school doorbreng (lees: niet alleen de dagen die ik ermee bezig ben).

Over drie weken zit mijn fulltime lessen volgen erop. Na de vakantie, examens en een vrije week begint mijn stage. Voor die tijd verwachten ze van ons op school dat we nog wat portfolio’s en opdrachten maken. Niet meer dan normaal, op een hogeschool. Maar blijkbaar, is dat voor sommige mensen nogal stressvol. En die mensen veroorzaken voor mij een ware ‘zeurpietendiscussie’. Want het zijn zoveel portfolio’s, en deadlines zijn zo kort, en we redden het allemaal niet (speak for yourself) en het geeft zoveel stress, en … en …

Knettergek wordt ik ervan, dat gezeur. Iedere les, elke dag opnieuw. Zet er een zielig vioolmuziekje onder, en je hebt een geweldig sentimentele film. Ik vraag me af hoe dit soort mensen het in het bedrijfsleven gaat aanpakken. Ook zeuren bij de baas, zodat die zegt: “Aaah weet je wat, voor jou zetten we de deadline een week later!” of nog beter: “Laat die opdracht maar zitten, klanten genoeg!” Een hogeschool hoort je voor te bereiden op het echte leven. En in het echte leven heb je nu eenmaal deadlines en taken, die soms misschien wat veel zijn. Het is niet voor niks dat ik én naar school ga, én daarbij werk én probeer een huishouden te runnen én 3 tot 4 keer per week sport. En ik haal mijn deadlines ook. Mijn taken zijn af omdat ik weet dat ik in het weekend moet werken en ons huis moet poetsen. Mijn wederhelft en katten willen ook wat aandacht.

Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Studeren vergt nou eenmaal energie, en je hoeft echt niet altijd het hoogste punt te halen. Wees reëel en neem soms genoegen met iets minder. Niemand kan voor altijd, alle ballen hoog houden. Mij is het soms ook te veel. En dan zeur ik ook. Maar niet de hele dag, of tegen iedereen. Want als mensen gemekker willen horen, dan kopen ze wel een geit.